Noticias
Sociedad

Com és ser trans?

  • L'Hospital Son Espases atén cada any unes 370 primeres consultes de persones que volen canviar de gènere

  • El dia 31 de març és el Dia Internacional de la Visibilitat Trans

AINA CATALÀ / RTVE BALEARS
3 min.

Fa quatre anys, la vida d'Izan va canviar per complet. Des de petit, no era feliç amb ell mateix. L’escola varen ser els anys més durs de la seva vida. La majoria d'al•lots i al•lotes trans viuen una etapa escolar difícil per la manca d’informació i d’acceptació que senten.

En el cas d'Izan, sofria assajament dels seus companys. Quan les seves notes varen començar a baixar, va deixar d’estudiar. Les Plataformes Trans, com per exemple, Balears Diversa, denuncien la manca d'atenció per part dels centres escolars a les persones trans. Afirmen que els centres no solen activar el protocol de protecció al menor i centren l'atenció en els pares.

La família una peça clau per la transició

En el moment que Izan va donar una passa endavant i va contar com es sentia a la seva família. Izan es sentí molt afortunat amb el suport que va rebre dels seus pares. Al principi, la notícia va ser molt xocant per ells, però després d'entendre al seu fill, es varen convertir en l'empenta que necessitava per començar el procés de transició.

El procés comença quan la persona trans decideix fer el canvi i visita al metge d'Atenció Primària. És conegut com a "Circuit de Transició". A les Balears, el protocol integral d'atenció sanitària està més avançat que a altres comunitats autònomes. Però, encara hi ha alguns punts a millorar. Des de Balears Diversa, Laura Durán, la portaveu de la plataforma i vocal de salut, sosté que les persones trans encara es troben amb dificultats. Un dels problemes més importants és que encara es tracta aquest procés de transició com una patologia.

La feina de les Plataformes Trans a Balears

Quan visitam el metge per começar la transició ens envien directament a salut mental

Balears Diversa és una de les associacions més nombroses a les illes, la formen més 200 persones. Treballen conjuntament amb l'organització Chrysallis Balears, és l'Associació de famílies d'Infancia i Joventut Trans. En el darrer any, han augmentat considerablement les famílies inscrites. Un 25% més que l'any 2020. L'objectiu és clar: donar acompanyament i suport a les famílies.

La realitat de les persones trans ha millorat amb el pas del temps. Actualment, la joventut té interioritzada la diversitat que conviu a la nostra societat, però encara queda feina per fer.

Izan ha tornat a néixer

Amb la transició he tornat a nèixer

Fa uns mesos, Izan es va fer la mastectomia i la histerectomia. Va respondre molt bé a les dues cirurgies. Els metges el batiaren com "un al•lot d'or". La seva recuperació va ser molt ràpida. Izan és només un exemple de tots els joves trans que viuen a les Balears. Ara, després de quatre anys, ja és la persona que volia ser. Ara és descriu com un jove feliç amb la seva nova vida.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz