Noticias

Els experts esperen que les Balears hagin tocat el sostre de la sisena onada

  • La variant Òmicron ja suposa el 92% dels casos

  • El febrer començarà a caducar el passaport COVID

RTVE BALEARS
3 min.

El pic de la sisena onada de la COVID podria haver arribat ja. Això és el que pensa el cap del servei de Microbiologia de Son Espases, Antoni Oliver. Han baixat el nombre de positius nous. Si avui n'hi ha 3.461, dimarts de la setmana passada varen ser 4.659. Això vol dir que ha baixat en gairebé 1.200 casos nous. La positivitat gira entorn del 33%, dos punts per davall de la setmana passada. Però les xifres globals continuen essent preocupants. Avui hem de sumar vuit víctimes mortals més i la suma total és de 1.099 morts. També augmenten, i molt, el nombre de casos que estan sota la vigilància d'Atenció Primària que ja són 60.766.

Casos d'Òmicron

La majoria dels pacients a UCI no estan vacunats

El laboratori de referència de Son Espases constata que la variant Òmicron ja suposa el 92% dels casos analitzats, però que la Delta encara és present entre els malalts dels virus a les Balears. Segons explica Oliver "la majoria dels malalts ingressats a les UCI dels hospitals són pacients amb la variant Delta i persones no vacunades". Oliver afirma també que "la gran contagiositat de la variant Òmicron pot fer que arribem a la immunitat de grup, sempre que no sorgeixi una altra mutació del virus tan contagiosa".

Ocupació de les UCI

Hi ha saturació als hospitals i que la situació és complicada

Pel que fa a les UCI, avui hi ha 91 pacients ingressats amb COVID.  La xifra és molt elevada i suposa que estam en risc molt alt, però està enfora de la màxima ocupació de la tercera onada que va ser de 160 persones. Salut declara que els hospitals de les Illes tenen 350 llits d'UCI i que s'estan habilitant a mesura que es necessiten. Avui la presidenta del Govern Francina Armengol ha estat entrevistada a La Hora de La 1 de TVE i ha reconegut que "que hi ha saturació als hospitals i que la situació és complicada, però que encara ho seria més si no ens haguéssim vacunat".

Caducitat del passaport Covid

Dues setmanes abans de la data de caducitat del certificat COVID

Sobre el passaport Covid hi ha novetats perquè a partir de dia 1 de febrer ja començarà a caducar per a les persones que no s'hagin posat la dosi de reforç. Hem de recordar que el certificat COVID té una validesa de només nou mesos i, per tant, les persones que hagin rebut la segona dosi abans del mes de maig de l'any passat han de rebre la dosi de reforç de manera immediata. La consellera de Salut Patrícia Gómez afegeix que "la vacunació s'ha de fer dues setmanes abans de la data de caducitat del certificat COVID". Demà obrin un espai de vacunació a Manacor per aquesta població de més de divuit anys.

Per altra banda, unes 11.000 persones majors de divuit anys ja han demanat cita per rebre la tercera dosi. Des de Salut recorden que a l'Hospital de Son Espases i a Son Llàtzer és possible demanar hora per rebre el vaccí el mateix dia. I per impulsar la vacunació dels infants de 5 a 11 anys l'Espai Quetglas de Palma tornarà a estar obert aquest cap de setmana.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz