RTVE television Recordem

Xavier Corberó, un escultor català universal

  • Corbero ha vist les seves obres exposades als principals museus i ciutats d'arreu del món

  • Va ser el dissenyador de les medalles dels Jocs Olímpics del 1992 a Barcelona

TVE CATALUNYA

L’escultor i reconegut artista català Xavier Corberó ha mort al 81 anys. La seva obra era reconeguda arreu del món i va tenir un paper cabdal als Jocs Olímpics de Barcelona.

Corberó va aprendre a treballar artesanalment metalls amb el seu avi, Pere Corberó, que era ferrer. Es va formar a l’Escola Massana i a la Central School of Arts and Craft de Londres. El 1955 va fer la seva primera gran mostra a la Biennal Hispanoamericana.

Durant els Jocs Olímpics del 1992 va assessorar l’Ajuntament de Barcelona en la tria d’obres d’autors de prestigi internacional per posar en carrers i places de la ciutat. 

Corberó també va ser l’encarregat de dissenyar les medalls olímpiques. Aquell mateix any va rebre la Creu de Sant Jordi.

El 1968 va adquirir uns terrenys a Esplugues de Llobregat que, a poc a poc, ha anat convertint en una casa de somni, quasi hipnòtica, on va acollir altres grans artistes. Es va prendre la construcció de la seva casa com una feina a llarg termini... El mateix ho explicà a les càmeres de TVE Catalunya.

El programa que encapçala aquesta informació inclou una entrevista gairebé biogràfica. Corberó ens explica què és per ell l'art, perquè utlitza uns materials o d'altres en la seva escultura i perquè és escultor i no haver escollit un altre art per exepressar-se. Però també ens hi diu quin plat li agrada més o on li agradiaria viure... I aquí contesta 'Esplugues'.

Aquest espai s'enregistrà el 1976 a casa seva i al seu taller, a Esplugues de Llobregat. 

Durant la seva carrera, Corberó va participar a exposicions individuals i col·lectives a Barcelona, Bilbao, Madrid, Valencia, Miami, Chicago, Edimburgo, Zúrich, Nueva York, Tokio, Berlín, Rotterdam, Pittsburg, Lieja, París... 

Actualment es poden trobar obres seves al Museum of Modern Art  de Nova York, al Stedelijk Museum d’Amsterdam i al Victoria and Albert Museum de Londres.